Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Puskaradio - miksi media lobbaa alkoholilakia vastaan?

Moni eri medioita aktiivisesti seuraava on varmaan pannut merkille, että uutisointi erityisesti alkoholilaista on ollut kovin yksipuolista. Puoleksi on jostain syystä valikoitunut lakiesityksen vastustajien puoli, jonka henkisenä johtajana vaikuttaisi olevan kepun Pekka Puska. Ei ihan heti uskoisi, mutta asiat monesti ovat niin kuin näyttää. Tämä käy selkeästi ilmi, jos esimerkiksi Helsingin Sanomien hakuun kirjoittaa hakusanaksi alkoholilain ja katselee tuloksia; pääkirjoituksia, mielipidetekstejä ja analyysejä. Tekstilajeissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta niiden tulokulma on lähes poikkeuksetta skeptinen ja tarkastelu rajoittuu pelkästään mahdollisiin haittoihin, eikä kokonaisuuteen. Iso kuva jätetään huomiotta. Jos esitys on kerta niin huono, miksi ihmeessä se on tehty? Miksi enemmistö suomalaisista kannattaa aikuisten ihmisten holhouksen vähentämistä, kun se johtaa kansakuntamme alkoholisoitumiseen ja täyteen juoppohulluuteen?

 

Medialla on paljon mielipidevaltaa ja siksi olisikin tärkeää antaa erilaisille näkemyksille tilaa, jotta saataisiin aitoa keskustelua. Se, että tuutista suolletaan ulos vain yhtä totuutta, ei anna kovin objektiivista kuvaa mediasta, joka on ideaalitilanteessa riippumaton. Pääkirjoituksista saa aika hyvän kuvan lehtien linjoista. Niissä toistuu lähinnä vain uhkakuvat ja pelotellaan pelkillä haitoilla. Yleistävätköhän toimittajat omat ongelmansa vai tiedostavatko mahdolliset heikkoutensa? Mene ja tiedä.

 

Hesari antoi palstatilaa mielipidetekstille, jonka argumentoinnin virheellisyys paljastuu jo otsikosta: “Säännöstelyä tarvitaan, koska suomalainen ei osaa hallita omaa juomistaan”. Ei ole olemassa mitään yhtenäistä suomalaista juomakulttuuria. Maasta löytyy kansalaisia, jotka juovat viiniä ruoan kanssa ja määrä jää yhteen tai kahteen lasilliseen. On saunakaljan tai kaksi ottavia kohtuukäyttäjiä, jotka eivät tyydy pelkkään korkin haisteluun silloin, kun viihteellä ollaan. Löytyy silloin tällöin viskiä maistelevia nautiskelijoita sekä nuoria, jotka osaavat ottaa fiksusti - toisin kuin ne suuret ikäluokat, joiden mielestä maamme tie johtaa perikatoon. Sitten on tietysti ne ojissa ja puistoissa makaavat ongelmakäyttäjät, mutta heidän asemansa ei parane sillä, että kohtuukäyttäjiä rangaistaan. Kyseisen mielipidetekstin kirjoittajan ei pidä yleistää omaa mahdollista ongelmaansa koskemaan kaikkia. Noh… se sopii ainakin Hesarin linjaan, jossa yleistykset tietyistä ihmisryhmistä, esimerkiksi maalaisista, on ok.

 

On totta, että käyttö ainakin aluksi lisääntyy, kun A-olut ja limuviinat tulevat ruokakauppoihin, huoltoasemille ja kioskeihin myyntiin, mutta se ei todellakaan ole koko totuus. Alkoholi voi myös tuoda hyvinvointia, kuten valtiotieteiden tohtori ja Turun yliopiston dosentti Mikko Wennberg Puheenvuoron blogissaan kirjoittaa. Esimerkiksi joihinkin sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä alkoholin kohtuullinen käyttäminen voi lisätä yksilön hyvinvointia ja subjektiivista mielihyvää. Ja nyt en siis puhu niistä ongelmakäyttäjistä, joiden luona Tapsa vierailee säännöllisesti. Heihin lainmuutos ei käytännössä vaikuttaisi, vaan he joka tapauksessa hankkisivat aineensa, kuten ennenkin.

 

Huomiotta on jätetty myös talous- ja työllisyysvaikutukset, kun pienempien kauppojen ja kioskien myynti lisääntyy. Erityisesti pienpanimoiden tilanne paranee, kun ne saavat oikeuden myydä suoraan asiakkailleen 12 prosenttisia tuotteitaan. Matkustajatuonnin vähentyessä verot jäävät kotimaahan. Hyviä puolia on kosolti, mutta eihän niitä tarvitse huomioida, jos se ei aja omaa agendaa. Poikkeuksia toki on, mutta pääosin meininki on ollut kuvatunlaista.

 

Tässä muutamia linkkejä, mutta kirjoitus on pidemmän seuranta-ajan tulosta:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005262704.html

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005265168.html

http://www.hs.fi/paivanlehti/22062017/art-2000005264106.html

http://www.talouselama.fi/uutiset/onko-tama-todella-objektiivisen-virkav...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"yleistykset tietyistä ihmisryhmistä, esimerkiksi maalaisista, ..."

Eikös siellä Enontekijöllä asu vain hampaattomia lappalaisia, jotka ryyppää ja rällää vuorokaudet läpeensä? ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen vuosien varrella käynyt kymmeniä kertoja Venäjällä kavereiden kanssa. Alkoholiin liittyvät asiat ovat siellä paljon paremmin kuin meillä. Milloin tahansa ja mistä tahansa aina saa juomaa. Se on nostanut Venäjän talouden nousuun. Heti Vainikkalasta alkaa nousujohteinen eurooppalaistyylinen sivistynyt juhliminen ja jatkuu koko matkan. Kotiin päästyä aina ei edes muista missä on ollut, passin leimoista vain näkee.

On hienoa että kokoomus ajaa suoraselkäisesti alkoholin vapauttamista.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#2
Virossa juhlitaan myös sivistyneesti. Vapusta Juhannukseen menee kuin siivillä.

Sitten Kekristä jouluun ja uuteen vuoteen.

Suomalaisesta melankoliasta ja manillakravateista ei ole tietoa kuin uutisista.

Toimituksen poiminnat