Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Ja vikahan on tietysti meissä!

Helsingin Sanomat julkaisi eilen haastattelun, jossa Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola esittää mielipiteensä, jonka mukaan Temppeliaukion terroriuhka on osoitus epäoikeudenmukaisuudesta. Juttua pidemmälle lukiessa lukijalle syntyy kuva, että terrorismi ylipäätään johtuu epäoikeudenmukaisuuden tunteesta, eikä niinkään radikaalista ja salafistisesta Koraanin kirjaimellisesta tulkinnasta. Mielestäni kyseisten mielipiteiden julkinen levittäminen on paitsi vastuutonta, myös moraalitonta. Ne voi tulkita siten, että terrorismi on sinänsä oikeutettu seuraus epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta. Se on samalla myös yleistys siitä, että terrorismi johtuu vain ja ainoastaan epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta, jota Askola ei edes vaivaudu täsmentämään. Kuka nyt terroristiksi muista syistä ryhtyisi?

 

Vaikka kirkon vaikutus yhteiskunnassa onkin onneksi vähentynyt, on piispalla kuitenkin mielipidevaltaa omiensa joukossa. Siksi piispan horinat eivät ole täysin olankohautuksin sivuutettavia. Koska media noteerasi Askolan fundeeraukset instituutionsa korkeana edustajana, on noihin sanoihin tartuttava. Erityisesti pisti silmään se suoranainen välinpitämättömyys, jolla hän suhtautui siihen, että kohteena oli kirkko - hänen itsensä edustama instituutio!

 

Askola pohtii, että yhtenä syynä voisi olla kristinuskon ja islamin vastakkainasettelu. Jos rajataan tarkastelu koskemaan vain Suomea, ei vastakkainasettelua ole havaittavissa ainakaan suurissa linjoissa. Kirkko on nimittäin majoittanut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ja jumalanpalveluksissa on jopa luettu kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, jolla taas voidaan katsoa olevan poliittinen päämäärä.

 

On varmasti totta, että monen terroristin taustalla on huono-osaisuutta, mutta useammalle se on keino toteuttaa uskontoaan ja omaksumaansa poliittista ideologiaa. Siksi on virhe olettaa terrorismin olevan vain seuraus, vaikka se nimenomaan vaikuttaisi olevan keino päämäärän saavuttamiseksi tai päämäärä itsessään. Sanotaan, ettei terroristeja pitäisi ymmärtää. Ei pidäkään, mutta terroristien pään sisälle pääseminen helpottaa terrorismin torjuntaa. Silloin ei tarvitse arvailla terrorismin johtuvan siitä, että me suomalaiset olemme ynseää ja epäreilua väkeä, joita saa lahdata kuin sääskiä kesämökillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Erityisesti pisti silmään se suoranainen välinpitämättömyys, jolla hän suhtautui siihen, että kohteena oli kirkko - hänen itsensä edustama instituutio!"

Askola on todella omaksunut Jeesuksen opit rakkaudesta ja varsinkin sen kohdan missä Jeesus neuvoo kääntämään myös toisen posken. Toisaalta Jeesus kannatti itsepuolustusta.

Niko Sillanpää

Aika harvan islamistiterroristin taustalla on merkittävää sosioekonomista huono-osaisuutta.

Ihmeellisen selektiivinen tuo Askolan "globaalin epäoikeudenmukaisuuden tunne", kun motivoi toimimaan lähinnä vain yhden uskonnollisen kulttuuripiirin edustajia. Mielestäni on mystistä, miksi vaikka joku Belgiassa syntynyt algerialaistaustainen henkilö päätyy murhaamaan "Syyrian lasten puolesta". Tai Iso-Britanniassa syntynyt libyalaistaustainen. Molempien vanhemmat tulleet vielä länsimaihin turvapaikanhakijoina ja länsimaat oleskeluluvan myöntäneet.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

valtaosa euroopassa vaikuttavista terroristeistä on korkeasti koulutettuja toisen sukupolven maahanmuuttajia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Piispaksi asti päässeen henkilön julkinen ulostulo kertoo todella paljon tämän päivän Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta.

Toimituksen poiminnat