Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Äänestysikärajaa alemmas

Näin kuntavaalien lähestyessä on jälleen herännyt keskustelua äänioikeuden ikärajan laskemisesta nykyisestä 18 vuodesta 16 vuoteen. Pääministeri Juha Sipiläkin on kertonut kannattavansa kuntavaalien äänestysikärajan alentamista 16 vuoteen. Itse kuitenkin säätäisin sen ikärajaksi kaikissa valtiollisissa vaaleissa sekä eurovaaleissa. Kysehän ei siis ole vaalikelpoisuuden antamisesta 16 vuotta täyttäneille, vaan ainoastaan äänioikeuden ikärajan laskemisesta. 

 

Puoltavia argumentteja ovat muun muassa nykyisen äänioikeuden ikärajan keinotekoisuus sekä sen sidonnaisuus vaalikelpoisuuteen. Näin ei tarvitsisi olla. Nuorten matala äänestysaktiivisuus erityisesti kuntavaaleissa on todellinen ongelma, koska äänestäjät monesti äänestävät suurin piirtein samanikäisiä ehdokkaita. Tällä hetkellä aktiivisin äänestäjien ikäryhmä on eläkeläiset! Äänestysikärajaa alentamalla ongelmaan voisi yrittää puuttua, koska nuoret saisivat mahdollisuuden vaikuttaa ja aidon kokemuksen osallisuudesta. Suomesta löytyy paljon yhteiskunnallisesti valveutuneita nuoria, jotka haluaisivat äänestää, mutta keinotekoinen ikäraja estää heidän aktiivisuutensa. Helsingin Sanomissa olevassa mielipidetekstissä myöhemmin keväällä 18 vuotta täyttävä nuorukainen harmittelee, ettei voi äänestää kuntavaaleissa, vaikka haluja olisi. Tällaisten nuorten puolesta harmittaa, koska kuntavaalit kiinnostavat äänestäjiä toiseksi vähiten - vain eurovaalit houkuttelevat kansalaisia vaaliuurnille vähemmän. Samalla, kun monet äänioikeutetut vähät välittävät oikeudestaan, moni nuori on harmissaan siitä, ettei pääse vaikuttamaan edes yhdellä äänellä. Sanotaan olevan turhaa valittaa, jos ei käytä äänioikeuttaan, mutta monelle nuorelle se sallittakoon. 

 

Vastustavat argumentit taas paljastavat enemmän esittäjistään kuin nuorista. Niiden mukaan 16-vuotias ei ole vielä tarpeeksi kypsä äänestämään, omaksuu poliittiset mielipiteet suoraan vanhemmiltaan tai äänestää tyhmyyttään ja pentumaisuuttaan tahallaan "väärää" ehdokasta. Mikä älyllinen loukkaus! Ensinnäkään kaikki nuoret eivät ole kiinnostuneita politiikasta, eivätkä vaivautuisi uurnille "trollaamaan". Harva myöskään omaksuu suoraan poliittisen kantansa esimerkiksi vanhemmiltaan, vaan mukaan tulee pakostakin omaa pohdintaa ja kyseenalaistamista. Ehdokkaat eivät myöskään ole "oikeita" tai "vääriä". Äänestäjä vain valitsee sen henkilön, jolla on hänen mielestään parhaat edellytykset hoitaa tehtävää.   

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Äänestysikäraja olkoon sama kuin täysi-ikäisyys.
Saakoon vaikka 13-vuotias äänestää jos hän on kaikin puolin itsestään vastuussa oleva oikeuskelpoinen.
Sipilä alhaista ikärajaa kannattanee koska seurakuntalaisensa ovat sikiävää porukkaa.

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Kommenttisi on täydellinen esimerkki menneen maailman ajattelutavasta. Mainittakoon 15-vuotiaan olevan rikosoikeudellisessa vastuussa. Miksei vuotta vanhempi saisi äänestää?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mitä 15 vuotias vanhempien lompakolla elävä ymmärtää esim. talouden realiteeteista

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Se riippuu nuoresta. Joku tietää enemmän, toinen vähemmän, kolmas ei juuri mitään. Niin se on muissakin ikäryhmissä. Enkä edes esitä ikärajaksi 15, vaan 16 vuotta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos vain älykkäät ja tiedostavat ihmiset saisivat päättää, niin voisimme yhtä hyvin siirtyä valistuneeseen diktatuuriin. Sillä edellytyksellä tietysti, että Suomesta löytyisi yksi älykäs ja tiedostava ihminen.

Nykyisellään voisi olla käytännöllistä antaa ihmisten äänestää. Fiksuudella ei minun havaintojeni mukaan ole paljonkaan tekemistä iän kanssa. Älykkyydellä ei senkään vertaa. En usko, että 10-vuotiaat äänestäisivät yhtään sen huonommin kuin muutkaan.

Lähempänä todellista kansanvaltaa voisi olla sellainen systeemi, jossa edustajia ei valita äänestämällä, vaan arpomalla.

Toimituksen poiminnat