Äänestysikärajaa alemmas

Näin kuntavaalien lähestyessä on jälleen herännyt keskustelua äänioikeuden ikärajan laskemisesta nykyisestä 18 vuodesta 16 vuoteen. Pääministeri Juha Sipiläkin on kertonut kannattavansa kuntavaalien äänestysikärajan alentamista 16 vuoteen. Itse kuitenkin säätäisin sen ikärajaksi kaikissa valtiollisissa vaaleissa sekä eurovaaleissa. Kysehän ei siis ole vaalikelpoisuuden antamisesta 16 vuotta täyttäneille, vaan ainoastaan äänioikeuden ikärajan laskemisesta. 

 

Puoltavia argumentteja ovat muun muassa nykyisen äänioikeuden ikärajan keinotekoisuus sekä sen sidonnaisuus vaalikelpoisuuteen. Näin ei tarvitsisi olla. Nuorten matala äänestysaktiivisuus erityisesti kuntavaaleissa on todellinen ongelma, koska äänestäjät monesti äänestävät suurin piirtein samanikäisiä ehdokkaita. Tällä hetkellä aktiivisin äänestäjien ikäryhmä on eläkeläiset! Äänestysikärajaa alentamalla ongelmaan voisi yrittää puuttua, koska nuoret saisivat mahdollisuuden vaikuttaa ja aidon kokemuksen osallisuudesta. Suomesta löytyy paljon yhteiskunnallisesti valveutuneita nuoria, jotka haluaisivat äänestää, mutta keinotekoinen ikäraja estää heidän aktiivisuutensa. Helsingin Sanomissa olevassa mielipidetekstissä myöhemmin keväällä 18 vuotta täyttävä nuorukainen harmittelee, ettei voi äänestää kuntavaaleissa, vaikka haluja olisi. Tällaisten nuorten puolesta harmittaa, koska kuntavaalit kiinnostavat äänestäjiä toiseksi vähiten – vain eurovaalit houkuttelevat kansalaisia vaaliuurnille vähemmän. Samalla, kun monet äänioikeutetut vähät välittävät oikeudestaan, moni nuori on harmissaan siitä, ettei pääse vaikuttamaan edes yhdellä äänellä. Sanotaan olevan turhaa valittaa, jos ei käytä äänioikeuttaan, mutta monelle nuorelle se sallittakoon. 

 

Vastustavat argumentit taas paljastavat enemmän esittäjistään kuin nuorista. Niiden mukaan 16-vuotias ei ole vielä tarpeeksi kypsä äänestämään, omaksuu poliittiset mielipiteet suoraan vanhemmiltaan tai äänestää tyhmyyttään ja pentumaisuuttaan tahallaan "väärää" ehdokasta. Mikä älyllinen loukkaus! Ensinnäkään kaikki nuoret eivät ole kiinnostuneita politiikasta, eivätkä vaivautuisi uurnille "trollaamaan". Harva myöskään omaksuu suoraan poliittisen kantansa esimerkiksi vanhemmiltaan, vaan mukaan tulee pakostakin omaa pohdintaa ja kyseenalaistamista. Ehdokkaat eivät myöskään ole "oikeita" tai "vääriä". Äänestäjä vain valitsee sen henkilön, jolla on hänen mielestään parhaat edellytykset hoitaa tehtävää.   

 

 

santerikirkkala
Kokoomus

Paremman huomisen puolesta ja perikatoa vastaan. Työ, sivistys, vapaus, turvallisuus, isänmaa ja markkinatalous - näillä mennään.

Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja 2022-23

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu