Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Ei lukukausimaksuille!

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälän ja tutkimusjohtaja Niku Määttäsen muistiossa esitetään lukukausimaksuja suomalaisille korkeakouluopiskelijoille sekä ETA-maista tuleville korkeakouluopiskelijoille. Lukukausimaksuilla kompensoitaisiin koulutuksesta ja tutkimuksesta tehtyjä säästöjä. Summaksi esitetään tuhatta euroa, joka äkkiseltään ei kuulosta mahdottomalta. Kuitenkin muutos tulisi olemaan hyvin radikaali, koska se romuttaisi yhden hyvinvointivaltion ja Suomen menestyksen kulmakiven, maksuttoman koulutuksen. 

 

Jo aikaisemmin hallitus sääti lukukausimaksut ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Se on hyvä, koska ilmaisen koulutuksen tarjoaminen ilman vastavuoroisuutta on pähkähullua. Miksi suomalaisten pitäisi verovaroillaan kouluttaa kiinalaisia, jotka käyvät täällä hakemassa kalliin tutkinnon ja palaavat sitten kotimaahansa? Tämä ei tietenkään koske kaikkia kolmansista maista tulleita, mutta se on ollut yhtenä keskeisenä perusteluna. Nyt ollaan kuitenkin puuttumassa nimenomaan suomalaisten oikeuteen maksuttomasta korkeakoulututkinnosta. 

 

Monen opiskelijan taloustilanne on muutenkin tiukka, koska asuminen maksaa ja syödäkin pitäisi. Toki monen opiskelijan taloudellinen asema paranee, kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin ensi syksystä alkaen, mutta moni myös menettää asumistukensa kokonaan riippuen asumismuodosta. Tonnin lukukausikohtainen maksu heikentää monen opiskelijan asemaa edelleen, mutta pahimmillaan se saattaa jättää nuoria kokonaan korkeakoulutuksen ulkopuolelle, jos ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, eikä kukaan vippaa. 

 

Muistiossa ehdotetaan lisäksi, että innovaatioita tukemattomia elinkeinotukia tulisi vähentää ja rahoittaa säästetyillä varoilla Tekesiä. Tämä on hyvä asia. Esimerkiksi kannattamattomista maatalous- ja yritystuista pitäisi luopua kokonaan ja siirtyä tukemaan innovaatioita, joita syntyy muun muassa yliopistoissa. Korkeakouluista myös löytyy tehottomuutta ja päällekkäisiä rakenteita, joita uudistamalla voidaan hakea säästöjä, jotka sitten voidaan ohjata tuottavammin. Myös sellaisten alojen sisäänottoa, joiden osaajien työllistyminen koulutustaan vastaavasti on hankalaa, tulisi vähentää. Ei ole hyvä, jos esimerkiksi taiteiden, teologian tai filosofian opiskelija sanoo, ettei uskalla ottaa opintolainaa, koska työllistymisestä ei ole varmuutta. Eihän tänä päivänä tietenkään mistään voi olla varma, mutta siinä on yksi hyvä esimerkki siitä, etteivät lukukausimaksut ole ainoa vaihtoehto.

 

Yksi Suomen hienoimmista asioista on mahdollisuuksien tasa-arvo, joka on maksuttoman ja laadukkaan koulutuksen ansiota. Se on antanut mahdollisuuden kenen tahansa opiskella lompakon paksuudesta riippumatta. Pidetään siitä kiinni jatkossakin. 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kauankohan menee kun joku huomaa että on kansainvälisten sopimusten vastaista että Suomessa omat kansalaiset eivät joutuisi maksamaan lukukausimaksuja mutta ulkomaalaiset sen joutuisivat tekemään. Luulempa että jos allekirjoitetut sopimukset oikein tarkasti luetaan ja ymmärretään "oikein" niin asia on täysin selvä, ainakaan ulkopuolisilta ei voi maksuja periä,suomalaisilta ehkä kumminkin.

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Ei se ole vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Oma järjestelmämme on maailman mittakaavassa poikkeuksellisen avoin. Nyt puhutaan ETA-maiden ulkopuolelta, kuten Kiinasta tai Venäjältä tulevista opiskelijoista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Oletko varma että kaikki sopimukset on tutkittu ja tulkittu "oikein". Tuossa alempana taisi jo epäilijä löytyä, sopimuskohta on vielä hakusessa mutta jakka nämä tasa-arvoihmeet huomaavat niin sieltä tulee semmoset luvut että epäilystäkään ei jää. Suomessa "jokaisella on oikeus" jne.
Kiinan ja Venäjänkin kanssa on tehty vaikka minkälaisia sopimuksia ja ne kun sovelletaan oikein niin siinä sitä ollaan. "Jokaisella on oikeus".

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala Vastaus kommenttiin #5

Suomella ei ole edellämainittujen kolmansien valtioiden kanssa kahdenvälisiä sopimuksia, vaan korkeakoulut valitsevat itse opiskelijansa. Heillä ei vain ole tähän asti ollut lukukausimaksuja Suomessa.

Jos olisi sopimuksia näiden valtioiden kanssa, saisivat suomalaisetkin opiskella ko. maissa ilmaiseksi.

Risto Salonen

"Maksuton koulutus". Joku sen kuitenkin maksaa eli ei ole maksuton.
Onko se tasa-arvoa, että osa kansasta saa kymmenien tuhansien edun "maksuttomana koulutuksena" ja ulkopuolelle jääneet eivät.

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Maksuttomuus tarkoittaa sitä, ettei ole lukukausimaksuja. Verorahoista toki maksetaan.

On jokaisen oma asia hakeutuvatko he korkeakouluun. Sitä ei erikseen saa yksi tai jää vaille toinen.

Risto Salonen

Aikoinaan lukion ekalla luokalla (silloin oppikoulun 6.) opettajamme sanoi, että koulu maksaa yhteiskunnalle niin ja niin paljon, että jos on epäilyksiä pärjäämisen ja motivaation kanssa, kannattaa vakavasti harkita asiaa. Taisi olla jopa niitä ensimmäisiä tunteja syksyllä. Silloin oli oppikoulussakin lukukausimaksut, korkeakouluista puhumattakaan.
Ei ehkä ihan ymmärretty asiaa, mutta kyllä se silloin jo herätti keskustelua asiasta.

Toimituksen poiminnat