Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Ajoittainen aikakysymys

Suomessa käydään noin kaksi kertaa vuodessa yhteiskunnallista keskustelua kellojen siirtämisestä. Aina joku poliitikko muistaa kerätä muutaman helpon irtopisteen kritisoimalla nykyistä mallia, mutta hyvät aikeet tuppaavat aikeiksi jäämään. Tarvittiin kansalaisaloite, joka on jo aikaisemminkin parantanut maatamme tuomalla samaa sukupuolta oleville ihmisoikeudet. Tunti lisää nukkuma-aikaa lokakuun lopulla ei aiheuta purnausta, mutta keväällä se harmittaa kovasti. Saa harmittaakin, koska tunnin nipistäminen yöunista aiheuttaa kuolemia ja tapaturmia, tästä on olemassa näyttöä. Jos nykyiselle mallille olisikin kunnolliset perusteet tai jokin konkreettinen syy, sen voisi ymmärtää, mutta kukaan ei oikein tunnu tietävän tarkkaa syytä - eivät edes lainsäätäjät!

 

Laitoin oman puumerkkini kansalaisaloitteeseen, joka eilen maanantaina rikkoi vaadittavan 50 000 allekirjoittaneen rajan. Jos ja kun lakialoite päätyy eduskunnan äänestettäväksi, maali ei ole lähelläkään. EU-direktiivi on tämänkin takana, eikä sitä muuteta Suomen eduskunnasta käsin. Vain komissiolla on oikeus tehdä lakialoitteita, mutta sillä ei toistaiseksi ole ollut aikeita saati haluja lähteä muuttamaan vallitsevaa systeemiä. Parlamentista kylläkin löytyy muutoshaluja kautta Euroopan.

 

Kellojen kääntely vuodenajan mukaan ei yksinkertaisesti vaikuta yhteiskunnassa, joka toimii 24/7 riippumatta valon määrästä. Se aiheuttaa ihmisille vain ongelmia, jotkut maksavat siitä hengellään. Valoisat illat ovat toki mukavia. On mukavaa katsella ikkunasta, miten ilta-aurinko värjää tunturin kultaiseksi. Se tapahtuu kuitenkin kellon viisareiden asennosta huolimatta. Konkreettisten hyötyjen hakeminen onkin sitten kiven takana.

 

Mikäli eduskunta tulee hyväksymään kansalaisaloitteen, on Suomen EU:n eri foorumeilla ryhdyttävä aktiivisesti ajamaan kansan tahtoa. Olisi nimittäin sangen hankalaa säätää pysyvä aika yksin, koska se toisi ongelmia muun muassa lentomatkailuun. Eiköhän se komissiokin huomaa, jos pidetään meteliä. Sen on vähintäänkin annettava vasta-argumentteja. En halua kuitenkaan olla liian optimistinen sen suhteen, että mitään tapahtuisi nopeasti. Ensinnäkin jo valiokunta- ja eduskuntakäsittelyt vievät aikaa kotimaassa puhumattakaan siitä, mitä tapahtuu EU:n byrokratiaviidakossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kohta alkaa siis koko Euroopan valiokunnissa ja työryhmissä vuosien mittainen keskustelu siitä, mitä kello on ja mitä sen pitäisi olla. Tulkitsen sen niin, että ihmisillä on pohjimmiltaan asiat aika hyvin.

Toimituksen poiminnat