Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Nyrkkitervehdys kaataa yhteiskuntasopimuksen - oikeastiko?

Seurasin keskiviikkona Ilta-Sanomien sivuilta livelähetystä, jossa ministerit Sipilä, Lindström ja Stubb ilmoittivat hallituksen kannan työmarkkinaosapuolien sopimiin asioihin yhteiskuntasopimuksesta.


Herrat vaikuttivat aidosti helpottuneilta ja iloisilta siitä, että pitkän vatuloimisen jälkeen oli saatu jonkinlainen sopimus työmarkkinaosapuolien välille. He antoivat ilonsa ja helpottuneisuutensa näkyä ehkä liian avoimesti, mikä on sopimatonta Suomessa, jossa tunteitaan ei sovi näyttää avoimesti. Tilaisuuden lopuksi ministerit tervehtyvät toisiaan vielä nyrkit pystyssä, niin kamalan epäsuomalaista. En ajatellut tuosta muuta kuin, että he kokevat iloa suomalaisten kyvykkyydestä sopia. Jos tilaisuuden seurasi alusta loppuun, varmaankin ymmärsi nyrkkiterveyhdyksen todellisen mitättömyyden koko asian kannalta. Sitten joku keksi irrottaa sen kontekstistaan ja alkoi vasiten keksiä syitä siihen, kuten "nyt on köyhät laitettu kyykkyyn, jes!".


Suomen kaksinapaisessa keskustelukulttuurissa on viime aikoina kunnostauduttu ymmärtämällä keskustelun toisia osapuolia tahallaan väärin ja hakemalla kaksoismerkitystä milloin mihinkin. Niin se on nyrkkitervehdyksenkin osalta. En oikein usko, että joku todella ajattelisi niin, että nyrkkitervehdyksen todellinen motiivi on se, että yhteiskuntasopimus iskee työntekijään. Tahallinen väärinymmärtäminen menee tässä tapauksessa jo itsehuijauksen puolelle, eikä se ainakaan helpota asiaa.


On syytä muistaa, ettei työmarkkinaosapuolien neuvottelema sopimus ole yhtä tiukka kuin hallituksen säästö- ja kilpailukykytavoite edellyttäisi. Vastaan on siltäkin puolelta tultu. Tämä sopimus on lisäksi paljon parempi vaihtoehto pakkolaeille, joita ei kukaan halua. Siksi olisikin hyvä, ettei se kaatuisi ainakaan tahalliseen väärinymmärrykseen.


Ministereitä neuvoisin tähän loppuun vielä, että älkää nyt herranjumala enää ikinä näyttäkö tunteitanne julkisesti, vielä vähemmän positiivisia tunteitanne!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oranssi on uusi musta, 50 (ikävuotta) on uusi 30, ja nyrkkitervehdys on uusi "heil". Siksi ammattiliitot tyrmistyivät - tosi on.

Minna Hänninen

http://m.taloussanomat.fi/informaatioteknologia/20...

Ehdotin eräässä toisessa blogissa, että päättäjät korvattaisiin tekoälyllä, koska se olisi niin älykäs, ettei tekisi nyrkkitervehdyksiä. Oletettavasti se ei myöskään silloin näyttäisi tunteitaan, joten tekoäly on ehkä tulevaisuudessa ratkaisu kaikkiin politiikkaan liittyviin ongelmiin. Noita proffan pelkoja pidän aiheettomina, sillä miksi tekoäly haluaisi mitään pahaa meille?

Toimituksen poiminnat