Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Brave new government

Sipilän hallitukselle on pakko antaa sekä risuja, että ruusuja. Aloitan ruusuista, jotka se ansaitsee rohkeudesta esittää kipeitä leikkauksia. Ne tulevat varmasti lyhyellä aikavälillä laskemaan hallituspuolueiden gallupsuosiota, mutta pitkällä aikavälillä niiden olisi tarkoitus nostaa Suomi suosta - ainakin osa niistä tähtää tähän. Hallitusohjelman luin toki seikkaperäisesti, mutta esitän tässä nyt pintapuolisesti joitain huomioita .


Tupakka-askin hinnankorotus parilla eurolla on yksi hyvistä asioista. Liberaalina minulle on sinänsä sama, haluaako joku ennenaikaiseen hautaan tupakoimalla, mutta se on hyvä verotuksen kohde suhteessa myös siihen, miten paljon se kuormittaa julkista sektoria. Lukukausimaksut Euroopan unionin ja sen talousalueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille on hyvä idea, sillä aiemmin ilmainen opiskelu heille on ollut resurssien tuhlaamista, koska pääosa pätevyytensä Suomesta hankkineista on vienyt sen hyödyttämään kotimaataan - ei Suomea. Vastineeksi lukukausimaksunsa maksaneet opiskelijat saavat verovähennysoikeuden, joka kannustaisi heitä jäämään Suomeen töihin.

​Euroopan unioniin suhtaudutaan rakentavan kriittisesti huomioden ensisijaisesti Suomen omat intressit. Nato-selvitys tehdään yhdessä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon kanssa. Naton ovea ei suljeta, muttei sen lävitse myöskään juosta sokeina.

​Hyvä asia on se, ettei kokonaisveroaste nouse, mutta kaikenlaiset kulutus- ja haittaverot kuten lämmityspolttoaineiden verotus, makeiset, jo edellä mainittu tupakka jne.


Risuja hallitus saa siitä, että koulutuksesta luotu pyhä lehmä syötiin, vaikka tuleva opetusministerikin vapun tienoilla julisti, ettei opetuksesta tultaisi enää leikkaamaan. Tuntuu jotenkin absurdilta, että kouluinfra halutaan paremmaksi kuin hyväksi, mutta siellä sitten laitetaan säästösyistä luokille liikaa oppilaita huonontaen oppimistuloksia. Sitten ihmetellään, miksi PISA-tulokset laskevat kuin lehmänhäntä - sen pyhän lehmän, joka syötiin. Toinen aste ei sentään joudu hakemaan järjestämislupia, mutta siltäkin kanitetaan määrärahoja.


Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden takaaminen saavat lisää määrärahoja. Tämä on paikallaan, koska niitä on takavuosina leikattu siten, että esimerkiksi poliisin ja puolustusvoimien määrärahat on laskettu liian alas. Poliisin toiminnassa tämä on heijastunut suoraan kansalaisten arkeen varsinkin syrjäseuduilla, koska siellä yhden partion toiminta-alue on laaja.


Oppositio valittaa nyt sitä, miten hallitus kurittaa kansaa. Kuitenkaan äänestäjät eivät näitä melko vasemmistolaisia puolueita kannattaneet, eivätkä siten päästänet niitä keräämään korkeampia veroja taskuistaan. Demareiden, vasemmistoliiton ja vihreiden malli olisi johtanut verojen nousuun, mikä puolestaan olisi johtanut ostovoiman laskuun. Tämä linja ei jostain syystä saanut kannatusta. Syy on äänestäjien maalaisjärjen käyttö, sekä porvaripuolueiden parempi retoriikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Aloitin tämän kirjoittamisen jo perjantaina, mutta se jäi silloin kesken. Ajattelin asioita tarkemmin ennen kuin alan kritisoimaan tai hyväksymään ohjelmaa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Santeri, yleisellä tasolla hyvä blogi.
Hallitusohjelmakinhan on vasta raami, jonka toteutus täsmentyy ajan kanssa.

Itsekin sitoutumattomana mutta persua äänestäneenä olin "hämmentynyt" Soinin "takinkäännöstä" hallitusohjelman suhteen.

Mutta tarkemmin asiaa pohdittuani uskon Soinin tuntevan täysin kansainväliset aikaisemmat sopimukset, joita on pakko noudattaa, ja joille ei yksi puolue eikä yksi valtiokaan osaa mitään.

Vasemmisto on edellisessä hallituksessa osoittanut kykynsä. Tulos neljästä vuodesta 4-5 miljardia lisää velkaa ja koko ajan jatkunut ja syvenevä lama. Ja sen jälkeen vastuun pakoilu lähtemällä hallituksesta kesken kaudden.

Jos vielä yhteiskuntasopimus syntyisi, se merkitsisi sisäistä devalvaatiota, mikä on yhteisvaluutassa ulkoista parempi. SP: llähän ei ole mahdollisuutta samasta syystä itsenäiseen talouspolitiikkaan.

Toivon suomalaisten osallistuvan yhteisesti näihin talkoisiin sillä yksimielisyyttä me tarvitsemme eniten.

Käyttäjän santerikirkkala kuva
Santeri Kirkkala

Näkisin, että perussuomalaiset tasoittavat ns. "duunaripuolueena" muutoin oikeistolaista hallitusta, jottei se lähtisi politiikassaan liian oikealle. Toisaalta kaikki yleispuolueet (kok, sd, ps,kesk)kuitenkin politiikassaan pyrkivät miellyttämään etenkin keskiluokkaa, joten liian oikealle ei kait voi mennä siten, ettei se heijastuisi kannatukseen. Se kumminkin vaikuttaa politiikan tekemiseen.

Hallitusohjelmassa havaitsin tasaisesti kaikkien puolueiden kynän jälkeä. Esimerkiksi se kohta, jossa luki, että hevosenlannan käyttö energiantuotannossa sallittaisiin, ei voi olla muun kuin kepun kynästä.

Toimituksen poiminnat