Santeri Kirkkala Ideoita ja ajatuksia ilmaiseksi. Mielipiteet ovat omiani.

Kolme ässää

Eilen ilmoitettu hallituspohja oli nimenomaan se, josta oli spekuloitu eniten, keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostama perusporvarihallitus. Sehän tarkoittaa sitä, että oppositio tulee olemaan vihervasemmistoa höystettynä liberaalilla oikeistopuolueella ja konservatiivisella uskontopuolueella. Se on täydellinen vastavoima porvarihallitukselle, jos ja kun se muodostetaan. Kristilliset tuskin tuntevat oloaan kotoisaksi tuossa porukassa, mutta eipä heitä hallitukseenkaan kaivata.

 

Rkp:lle ja demareille siirtyminen oppositioon on selkeä kauhistus. Rkp:kin istunut hallituksessa 70-luvun lopulta yhtäjasoisesti tähän päivään saakka. Demarit saivat sen verran suuren tappion, että heidän olisi ehkä kannattanut ilmoittaa suoraan menevänsä oppositioon, jotta olisivat edes jollain tavoin säilyttäneet kasvonsa. Se, että Rinne sekoilee Urpilaisen käyvän kampanjaa noustakseen puheenjohtajaksi, on tämän lisäksi surkuhupaisaa selittelyä. Tämä pekonipastaa syövä äijäfeministi valittiin alkujaan puheenjohtajaksi, koska hänen odotettiin estävän duunareiden ja etenkin miesten siirtymisen perussuomalaisten äänestäjiksi. Hän ei liene saavuttanut niitä tavoitteita, joita puolueella oli silloin, kun se näytti Urpilaiselle ovea. Puheenjohtaja on puolueensa kasvot, joka istuu median tenteissä, vastaa mikrofoneja sekä äänityslaitteita lähes naamaan kiinni työntäville toimittajille, on syytettynä silloin, kun menee huonosti. Ei ole lainkaan samantekevää, kuka on pomo. Hänen pitää vakuuttaa kansa, omata hyvä ulosanti sekä olla retorisesti näppärä. Eivät kaikki onnistumiset tai epäonnistumiset ole suinkaan puheenjohtajan ansiota tai syytä, mutta hän on asemansa vuoksi niistä vastuussa. Uskallan väittää, että jo seuraavissa puoluekokouksissa naamoja vaihtuu eduskuntapuolueiden johdossa. Räsänen vaihtuu satavarmasti tulevina aikoina ja väittäisin, että myös Arhinmäelle näytetään ovea. Hänen henkilökohtainen äänimääränsä eduskuntavaaleissa sekä edustajanpaikkojen menetys voivat johtaa siihen.

 

Perussuomalaisethan olisivat halunneet demarit mukaan hallitukseen sillä perusteella, että sieltä käsin he eivät ainakaan pystyisi keräämään persujen ääniä. Kokoomus tuli ja Rkp jätettiin ulos jonkinlaisena kompensaationa perussuomalaisille. Sipilän hallitus on kuitenkin miljardisäästöjen edessä, joten välikysymystulva vihervasemmistolaiselta oppositiolta on tulossa. Poliittisesta keskustelusta tulee varmasti mielenkiintoisempaa, koska nyt oppositiota ja hallitusta ei erota paitsi sijainti oikeisto- vasemmistoasteikolla, vaan myös sijainti liberaali- ja konservatiiviakselilla. Tulitukea näyttäisi olevan turha saada suuntaan jos toiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat